Uwielbiam dania dwa w jednym! Są sycące i zazwyczaj proste w przygotowaniu. Dlatego dzisiaj proponuję Wam przepyszny bogracz - z duża ilością mięsa, ziemniaków, czerwonej fasoli, pomidorów, papryki i czosnku - w sam raz na jesienną aurę. Po prostu - zdrowy, pożywny i smakowity obiad! Przekonajcie się ;)
Bogracz gulasz
Nie wiem czy to danie jest typowym bograczem gulaszem, ale takie nazewnictwo przyjęło się w moim domu, więc niech tak zostanie ;) Poniższe składniki wykorzystuję na przygotowanie 4 litrów (!) tej przepysznej zupy dwa-w-jednym.
Składniki:
2 cebule
ok. 10 średniej wielkości ziemniaków
3 pojedyncze piersi z kurczaka
6 pomidorów
3 papryki
5-6 ząbków czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
250 ml śmietanki do zup
przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony, natka pietruszki, papryka słodka, lubczyk
Zacznijmy od przygotowania pomidorów i papryki. Warzywa obieramy - wskazówki jak to zrobić znajdziecie tutaj, a następnie blendujemy je z 5-6 ząbkami czosnku. Teraz nasz mus musi poczekać, a my przechodzimy dalej :)
Cebulę siekamy i szklimy na łyżce oleju kokosowego z dodatkiem łyżeczki ksylitolu. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i dusimy przez 10 minut.
Po tym czasie całość zalewamy musem pomidorowo - paprykowym i dolewamy 2 litry przegotowanej wody.
W międzyczasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Przyprawiamy łyżką soli himalajskiej, słodkiej papryki, natki pietruszki, lubczyku, szczyptą pieprzu i całą torebką kminku mielonego.
Gotujemy około 45 minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy przecedzoną i opłukaną czerwoną fasolę i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Pod sam koniec gotowania zabielam danie - tym razem użyłam śmietanki do zup 18%, a sposób zabielania jest taki sam jak tutaj.
Tak, to naprawdę wszystko! :)
Nie pozostaje nic innego, jak tylko gotować i smakować ;)
Smacznego!!
Zacznijmy od przygotowania pomidorów i papryki. Warzywa obieramy - wskazówki jak to zrobić znajdziecie tutaj, a następnie blendujemy je z 5-6 ząbkami czosnku. Teraz nasz mus musi poczekać, a my przechodzimy dalej :)
Cebulę siekamy i szklimy na łyżce oleju kokosowego z dodatkiem łyżeczki ksylitolu. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i dusimy przez 10 minut.
Po tym czasie całość zalewamy musem pomidorowo - paprykowym i dolewamy 2 litry przegotowanej wody.
W międzyczasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Przyprawiamy łyżką soli himalajskiej, słodkiej papryki, natki pietruszki, lubczyku, szczyptą pieprzu i całą torebką kminku mielonego.
Gotujemy około 45 minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy przecedzoną i opłukaną czerwoną fasolę i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Pod sam koniec gotowania zabielam danie - tym razem użyłam śmietanki do zup 18%, a sposób zabielania jest taki sam jak tutaj.
Tak, to naprawdę wszystko! :)
Nie pozostaje nic innego, jak tylko gotować i smakować ;)
Smacznego!!
aakuku
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz