Policzki wieprzowe w cydrze to kolejne połączenie, które zaintrygowało mnie do tego stopnia, że musiałam ich spróbować! Oczywiście, najlepszymi testerami jesteśmy my sami, więc w niedługim czasie na naszych domowych talerzach zagościło to właśnie danie.
I nie żałuję, na pewno powtórzę jeszcze nie raz, nie dwa ;)
Cydrowe policzki wieprzowe
Policzki przygotowywałam i jadłam pierwszy raz w życiu, dlatego nie poszalałam z dodatkami - na początek ziemniaczki, marchewka i cebula wydały się być idealne ;) Danie gotuje się dość długo ze względu na charakter mięsa, ale jest niezwykle proste i... jednogarnkowe!
Składniki:
500 g policzków wieprzowych
6 średniej wielkości ziemniaków
5 marchewek
3 cebule
4 ząbki czosnku
500 ml cydru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
przyprawy: sól himalajska, pieprz, tymianek
Umyte i osuszone policzki wieprzowe nacieramy szczyptą soli i pieprzu z każdej strony. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek i maśle, na złocisty kolor. Następnie mięso przekładamy na talerz, a na tym samym tłuszczu szklimy cebulkę z 1 łyżeczką ksylitolu.
Następnie dodajemy mięso, ziemniaki pokrojone w szerokie paski, marchewkę pokrojoną w talarki i zalewamy całość cydrem, przyprawiając delikatnie solą, pieprzem oraz 2-3 łyżkami tymianku.
Gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny. Tak... Długo, ale policzki potrzebują więcej czasu, aby były miękkie i soczyste. Zdecydowanie - warto poczekać!
Następnie dodajemy mięso, ziemniaki pokrojone w szerokie paski, marchewkę pokrojoną w talarki i zalewamy całość cydrem, przyprawiając delikatnie solą, pieprzem oraz 2-3 łyżkami tymianku.
Gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny. Tak... Długo, ale policzki potrzebują więcej czasu, aby były miękkie i soczyste. Zdecydowanie - warto poczekać!
jakie smaczne danie :) nigdy jeszcze nic nie robiłam w cydrze :)
OdpowiedzUsuńja też pierwszy raz :) ale na pewno jeszcze kiedyś spróbuję :)
UsuńW cydrze? Raczej w garnku :) Pozdrawiam serdecznie. Dziś zrobię dzieciakom na obiad. A co. Niech wiedzą że nie tylko pseudo-elita tak jada :) Spokojnych Świąt życzę. Pozdrawiam Marcin.
UsuńSmakowicie to wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńporządny kawał mięsa :D
OdpowiedzUsuńCzy aby po 1,5 godzinnym gotowaniu (wraz z policzkami) ziemniaki nie rozpadną się na paciaję?
OdpowiedzUsuń