Za oknami szaro i ponuro, a u nas kolorowo - na poprawę humoru najlepsze są słodkości!
A zwłaszcza te zdrowe, pożywne i oczywiście pyszne! :) Pancakes uwielbia chyba każdy! Dzisiejsza wersja jest lekka, odpowiednio słodka dzięki obecności miodu i z dodatkiem wspaniałych płatków ryżowych! Użyłam również mąki kukurydzianej, więc placuszki są bezglutenowe! Polecam każdemu na dobry początek dnia! :) Do tego kubek prawdziwego kakao i od razu świat staje się jeszcze piękniejszy! :)
Puszyste pancakes z płatkami ryżowymi
Składniki:
2 jajka
1 szklanka płatków ryżowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2-3 łyżki miodu
1 szklanka mleka
3/4 szklanki mąki (polecam kukurydzianej, ryżowej lub gryczanej)
Jajka ubijamy z cukrem waniliowym na puszek. Następnie dodajemy mąkę, mleko oraz proszek do pieczenia. Całość łączymy mikserem. Dodajemy miód i płatki ryżowe, po czym nadal miksujemy. Ciasto powinno dość gęste, ale nie za bardzo :)
Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, najlepiej BEZ TŁUSZCZU! :)
Dla przygotowania jednego pancakes wystarczą 2-3 łyżki ciasta, które delikatnie łyżką rozlewamy tworząc kółka. Smażymy po kilka minut z każdej strony.
Najlepiej smakują podane z miodem lub syropem klonowym i owocami!
Smacznego!! :)
aakuku
Uwielbiam płatki ryżowe. A takie placuszki muszą być bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam! Są wspaniałe w każdej postaci ;)
UsuńWyszły super,choć dwa pierwsze spaliłam, tak nagrzałam patelnię :D tylko robiłam z mąką pszenną i może dlatego musiałam dodać kilka łyżek bo ciasto było dość rzadkie.
OdpowiedzUsuńMusiałam smarować patelnię lekko tłuszczem, bo się paliły. Robiłam pół na pół pszenna z kukurydzianą
OdpowiedzUsuń