aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

niedziela, 31 stycznia 2016

Zupa curry z zieloną soczewicą i szpinakiem

Uwielbiam, gdy w mojej kuchni powstają i czarują nas nietypowe połączenia smakowe, lekko orientalne - dlatego bardzo często używam curry, kurkumy, gałki muszkatołowej, kolendry, cynamonu, kuminu, czy imbiru. Nadają one potrawom wyjątkowy aromat i bardzo pozytywnie wpływają na procesy trawienne! Zupa na bazie takich smaków jest rozgrzewająca, a wzbogacona dodatkowo czosnkiem, papryką ostrą, zieloną soczewicą i szpinakiem - naprawdę wyśmienita! 
W sam na szaro-bury i chłodny obraz za oknami :)

Zupa curry z zieloną soczewicą i szpinakiem




Składniki:
1 litr bulionu
60 g zielonej soczewicy
120 g mrożonego (!) szpinaku w liściach
łyżka oleju kokosowego
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 cm korzenia imbiru
150 ml śmietany (12%)
50 g kaszy jęczmiennej
przyprawy: sól himalajska, gałka muszkatołowa, curry, kurkuma, cynamon, papryka ostra, papryka słodka, kumin, kolendra (mielona)

Przygotowanie zupy jest naprawdę łatwe i szybkie, dlatego nie będę się zbyt rozpisywać :)

Drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek szklimy na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju kokosowego. Następnie dodajemy mix przypraw: sól, gałkę, kurkumę, cynamon, słodką i ostrą paprykę, kumin i kolendrę - po 1 łyżeczce, 1 łyżkę curry oraz starty korzeń imbiru. Całość mieszamy i podsmażamy. Zalewamy bulionem, dodajemy soczewicę oraz kaszę jęczmienną i gotujemy około 30-40 minut.

W międzyczasie podduszamy szpinak, do jego rozmrożenia i drobno siekamy lub blendujemy. Wrzucamy do zupy. Gotujemy, stale mieszając. 

Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5-10 minut.


Gotowe! 
Smacznego! :)

4 komentarze :

  1. brzmi super na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy koniecznie musi byc to mrożony szpinak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być świeży, ja po prostu najczęściej korzystam z mrożonego :) Ale dobrze go poddusić wcześniej na patelni i zblendować przed podaniem do zupy.

      Usuń