Nie ma nic wspanialszego niż talerz gorącej, pikantnej i rozgrzewającej zupy w środku zimy!
Za oknem biało, śnieg prószy bez przerwy, temperatura spada grubo poniżej zera - zima pełną parą! W takich okolicznościach koniecznie musimy wzmocnić organizm i solidnie go rozgrzać! Dzisiejsza zupa jest do tego idealna, a dodatkowo zawiera bardzo dużo soczewicy, która ma całą masę substancji odżywczych, witamin - np. błonnika, wit. z grupy B, magnezu, cynku, czy żelaza oraz posiada niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczna!
Składniki:
3 l bulionu mięsno - warzywnego:
porcja rosołowa, skrzydełka z kurczaka
4 - 5 marchewek
2 pietruszki
2 cebule
przyprawy: sól himalajska, pieprz, "domowa wegeta", 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
oraz
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
3 łyżki przecieru pomidorowego
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry, natka pietruszki
Przygotowanie zupy jest banalnie proste! Sami zobaczcie!
Przygotowany wywar cedzimy otrzymując klarowny bulion o pięknym kolorze. Ugotowane w wywarze warzywa (marchewkę i pietruszkę) zgniatamy widelcem i dodajemy do zupy. Dodajemy także soczewicę i całość gotujemy przez 15-20 minut.
Przyprawiamy 2 łyżkami słodkiej papryki oraz curry, 1 płaską łyżką ostrej papryki oraz natką pietruszki.
Pod koniec gotowania dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego. Gotujemy, stale mieszając!
Już po kilku minutach uwolni się niezwykle aromatyczny zapach z lekko egzotyczną nutą papryki i soczewicy! Obłędny!
Smacznego! :)
Smacznego! :)
aakuku
Muszę dodać do zakładek, bo wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuń