Dzisiaj znowu słodko i po raz kolejny ciasto jaglane,
a to dlatego, że zakochałam się w kaszy jaglanej! Jest przepyszna, nadaje kremowej konsystencji, zastępuje mąkę - coś dla bezglutenowców! I co najważniejsze, jest zdrowa, lekka i łatwo przyswajalna dla każdego organizmu! Prawdziwy skarb :)
a to dlatego, że zakochałam się w kaszy jaglanej! Jest przepyszna, nadaje kremowej konsystencji, zastępuje mąkę - coś dla bezglutenowców! I co najważniejsze, jest zdrowa, lekka i łatwo przyswajalna dla każdego organizmu! Prawdziwy skarb :)
A samo brownie jest wilgotne, mocno czekoladowe, z nutą kokosu i z ciekawym dodatkiem smakowym płatków owsianych! Zapach jaki unosi już od pierwszych chwil jest urzekający,
a ciasto znika w mgnieniu oka! :)
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
szczypta soli
3 jajka
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
2 łyżki oleju kokosowego
40 g kakao
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g płatków owsianych
40 g wiórek kokosowych
Kaszę jaglaną przepłukujemy, a następnie zalewamy gorącą wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy przez około 15 minut. Ważne jest, aby stale mieszać i w razie konieczności dolewać wody.
Ugotowaną kaszę blendujemy do otrzymania gładkiej, kremowej konsystencji budyniu. Zostawiamy do przestygnięcia. Płatki owsiane zalewamy 3/4 szklanki wody i również odstawiamy na około 10-15 minut.
Następnie do schłodzonej kaszy jaglanej dodajemy jajka, śmietankę kremówkę, cukier puder, olej kokosowy, proszek do pieczenia oraz kakao i całość blendujemy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i namoczone płatki owsiane. Mieszamy dokładnie łyżką.
Ja upiekłam ciasto w foremce na tartę - wyszło idealnie wysokie, a raczej odpowiednio i w sam raz niskie ;) Pieczemy w temp. 175 st. przez 45-50 minut, do suchego patyczka.
Już po chwili czuć wspaniały zapach czekolady i kokosu! Nie mogliśmy się doczekać, aż będzie gotowe!! :) Rozpływa się w ustach!
Smacznego!
aakuku
To mój ulubiony placek - przepis rozchodzi sie po całej rodzinie :)
OdpowiedzUsuń