Kilka ciekawie komponujących się składników, aromatyczne mięso i lekki sos wystarczą, aby skomponować idealną zapiekankę, dobrą na każdą okazję! Możemy użyć rozmaitych warzyw, dodać do nich makaron, ryż, ziemniaki, czy kaszę i zapiec pod smakowitym sosem - dzięki temu całość będzie wilgotna, intensywna w smaku i niezwykle apetyczna! Nic prostszego ;) Do dzieła!
Składniki:
2 filety z kurczaka
100 g mrożonej fasolki szparagowej
100 g mrożonego szpinaku
100 g mrożonego groszku
100 g mrożonego groszku
5 ząbków czosnku
100 g sera żółtego, startego
garść posiekanych orzechów włoskich
olej kokosowy
100 g sera żółtego, startego
garść posiekanych orzechów włoskich
olej kokosowy
450 g makaronu farfalle
przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, sok z cytryny
Marynata do mięsa: sól himalajska, pieprz ziołowy, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Sos: jogurt naturalny duży, 2 jajka, 3/4 szklanki mleka, sól himalajska, pieprz, kurkuma, 3 łyżeczki oregano, 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego
Zaczniemy od przygotowania marynaty do kurczaka. Składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3h).
W międzyczasie możemy przygotować resztę ;)
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warzywa oraz część mięsa i makaronu. Obsypujemy startym serem żółtym i zalewamy częścią sosu.
Następnie układamy pozostałe mięso oraz makaron. Zalewamy pozostałym sosem oraz wstrząsamy delikatnie naczyniem, aby sos równomiernie rozlał się po całej zapiekance. Na górę dodajemy posiekane orzechy.
Zapiekankę pieczemy w piekarniku w temp. 190 st. przez 20-25 minut. 10 minut przed końcem posypujemy z wierzchu serem żółtym, ilość - wg uznania :)
Zapiekanka jest tak wilgotna, smakowita i pożywna, że nie potrzebuje żadnego dodatku, czy sosu. Jest rewelacyjna! I bardzo, bardzo szybko znika! :)
Smacznego!! :)
Zaczniemy od przygotowania marynaty do kurczaka. Składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3h).
W międzyczasie możemy przygotować resztę ;)
- Warzywa mrożone gotujemy na parze przez 20 minut. Dzięki gotowaniu na parze, warzywa nie tracą smaku, koloru i wartości odżywczych! Wyglądają i smakują wyśmienicie :) I potrzeba im naprawdę niewiele przypraw: szczypta soli, pieprzu, 2 łyżeczki imbiru i sok z połowy z cytryny.
- Przygotowanie sosu jest równie łatwe i przyjemne: w misce mieszamy jogurt naturalny, mleko, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przecierem pomidorowym. Dopiero na koniec, kiedy już jesteśmy pewni smaku, dodajemy rozbełtane jajka i całość mieszamy.
- Mięso podduszamy na 1 łyżce oleju kokosowego.
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, wg czasu podanego na opakowaniu - al dente około 8 minut. Następnie cedzimy.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warzywa oraz część mięsa i makaronu. Obsypujemy startym serem żółtym i zalewamy częścią sosu.
Następnie układamy pozostałe mięso oraz makaron. Zalewamy pozostałym sosem oraz wstrząsamy delikatnie naczyniem, aby sos równomiernie rozlał się po całej zapiekance. Na górę dodajemy posiekane orzechy.
Zapiekankę pieczemy w piekarniku w temp. 190 st. przez 20-25 minut. 10 minut przed końcem posypujemy z wierzchu serem żółtym, ilość - wg uznania :)
Zapiekanka jest tak wilgotna, smakowita i pożywna, że nie potrzebuje żadnego dodatku, czy sosu. Jest rewelacyjna! I bardzo, bardzo szybko znika! :)
aakuku
Ooo, dodatkowo z warzywami! :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykocio.pl