aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

środa, 27 stycznia 2016

Tarta sernikowa z kaszą jaglaną - bez pieczenia!

W ostatnim czasie na blogu same smakołyki "na słono", więc najwyższy czas na coś, co każdy z nas lubi najbardziej - słodkości! :) Mega słodka tarta na herbatnikowo - orzechowym spodzie z serowym kremem jaglanym! Nic tylko się zakochać... i spałaszować :) Ciasto bez pieczenia, robi się w jednej chwili! Na końcu dajemy mu czas, aby schłodziło się lodówce i gotowe! Sami spróbujcie!

  Tarta sernikowa z kaszą jaglaną - bez pieczenia!




Składniki na spód:
180 g herbatników
100 g orzechów ziemnych
100 g masła

Herbatniki i orzechy mielimy w malakserze. Masło rozpuszczamy, zostawiamy chwilkę do przestygnięcia i dodajemy po trochę do herbatników i orzechów, mieszając - najlepiej ręką. Kiedy otrzymamy ciasto, które będzie dość dobrze się lepić, rozkładamy je na foremce do tarty i dokładnie dociskamy. 
Następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez kilka godzin, albo chociaż na godzinkę :)

Składniki na masę:
100 g twarogu sernikowego
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1-1,5 szklanki mleka
olejek waniliowy
70 g masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki miodu
3 łyżki jogurtu naturalnego - opcjonalnie

Kaszę jaglaną gotujemy z mlekiem - około 1,5 szklanki, ale w razie potrzeby dolewamy  i olejkiem waniliowym, około 15 minut. Stale mieszamy!! 
Ugotowaną kaszę blendujemy do otrzymania kremowej masy.
Masło ubijamy z cukrem pudrem i miodem na gładką masę i dodajemy zblendowaną kaszę, twaróg sernikowy oraz jogurt naturalny. 
Otrzymana masa jest gęsta, ale niezbyt sprężysta i twarda. Poprzestałam na takiej konsystencji, ale jeśli wolicie, aby była sztywniejsza można użyć żelatyny - jednak ja za nią nie przepadam - 1 łyżeczkę żelatyny w proszku rozpuszczamy w 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do jej rozpuszczenia. Po przestudzenia dodać do masy i zmiksować.

Krem przekładamy na schłodzony spód i chłodzimy w lodówce dalej :)

Tarta jest wspaniałym deserem na każdą okazję i rewelacyjnie poprawia nastrój! :) Uwielbiamy!


Smacznego!
aakuku

6 komentarzy :