aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

sobota, 6 lutego 2016

Bananowe brownie

Czy tak jak ja uwielbiacie czekoladę, kakao i... brownie? To sposób na pyszne, megaczekoladowe i szybkie ciasto, w sam raz do kawy! Może występować w przeróżnych wersjach - od słodkiego, ciężkiego i kalorycznego (ale kto nam zabroni!) do lekkiego, zdrowego i fit ciasta ;) Dzisiejsza wersja jest idealnie po środku - a nawet troszkę bardziej po stronie FIT :) 
Bananowe brownie bez cukru i masła, a z olejem kokosowym oraz bananami i z duuuuuuużą ilością czekolady i kakao! Odpowiednio słodkie i wilgotne!
Zdrowo wyczaruje uśmiech na naszych twarzach :) Sami sprawdźcie!


Bananowe brownie



Składniki:
2 jajka
60 g kakao
50 g mąki
3-4 łyżki miodu (ja użyłam gryczanego)
1 olejek waniliowy
2 łyżki oleju kokosowego (mleka kokosowego lub wody kokosowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 czekolada gorzka lub mleczna
2 banany

To będzie chyba najkrótszy opis jak do tej pory - wykonanie ciasta zajmuje 10 minut!

Banany zblendować na gładką masę.
Pozostałe składniki (w temperaturze pokojowej) poza czekoladą dokładnie zmiksować i dodać mus bananowy.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy brownie. Wymieszać.

Ciasto przelać do foremki i piec w temperaturze 175 st. przez 30-35 minut.

Gotowe!
Smacznego :)



P.S. My nie możemy się oderwać od tego ciasta!! ;)
aakuku

8 komentarzy :

  1. robiłam bananowe brownie,genialne w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę je zrobić w najbliższym czasie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę i polecam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. W jakiej foremce najlepiej zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  5. jakiej maki uzywasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze staram się przemycić w przepisach mąkę gryczaną, w zamian za pszenną ;) Polecam!

      Usuń