Lekka, smaczna i delikatna ryba to prawdziwe niebo w gębie! Dzisiaj królować będzie dorsz zapiekany w lekkim jogurtowo - koperkowym pesto z cytryną. Subtelny aromat jogurtu i koperku idealnie przenikają rybę, która jest wilgotna i wprost rozpływa się w ustach!
Zapraszam!
Składniki:
2 średniej wielkości dorsze
10 g masła
1 pęczek świeżego koperku
150 ml jogurtu naturalnego
1 cytryna
przyprawy: sól himalajska, pieprz
Oczyszczoną i osuszoną rybę nacieramy solą i pieprzem.
Następnie przygotowujemy pesto: blendujemy koperek (oddzielony od łodyg), jogurt naturalny, masło oraz szczyptę soli i pieprzu, do uzyskania gładkiej i gęstej masy.
Przygotowanym pesto dokładnie smarujemy rybę z każdej strony, a do środka wkładamy po 3 dość grube plasterki obranej ze skórki cytryny.
Najlepiej pozostawić tak przygotowaną rybę na kilka godzin lub na całą noc w lodówce - przejdzie ona dogłębnie smakami.
Rybę zapiekamy w naczyniu żaroodpornym (lub blaszce) na pergaminie w temp. 190 st. przez 30-35 minut.
Gotowe! :)
aakuku
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz