Dzisiaj coś dla miłośników serników i chałwy! Idealne połączenie - nie za słodkie i bardzo delikatne. Puszysty i kremowy sernik z dodatkiem chałwowych drobinek pasują do siebie znakomicie! Smaki wzajemnie się uzupełniają, a my możemy poczuć się jak w niebie! Pozwólcie sobie na chwilę zapomnienia! Przepis jest bardzo prosty, a smak naprawdę niepowtarzalny! :)
Składniki na spód:
120 g herbatników
60 g masła
Herbatniki kruszymy na drobny piach. Dodajemy roztopione masło i całość mieszamy, ugniatamy, aż do otrzymania struktury mokrego piasku.
Przekładamy do tortownicy, równamy i mocno dociskamy. Dobrze jest schłodzić spód w lodówce.
Przekładamy do tortownicy, równamy i mocno dociskamy. Dobrze jest schłodzić spód w lodówce.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu sernikowego (polecam z Piątnicy - jest gęsty i kremowy)
3/4 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki budyniu waniliowego
4 jajka
1 olejek waniliowy
250 g chałwy np. waniliowej
Wszystkie składniki za wyjątkiem chałwy blendujemy lub miksujemy, ale tylko do połączenia składników, by niepotrzebnie nie napowietrzać ciasta.
Chałwę kroimy na drobne kawałki i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy łyżką.
Masę serową przekładamy do tortownicy na schłodzony spód ciasteczkowy. Pieczemy bez termoobiegu w kąpieli wodnej (możecie o niej więcej poczytać tutaj), w temp. 160 st. przez 60-65 minut.
Następnie schładzamy w piekarniku, a później w lodówce.
Składniki na polewę:
150 g chałwy
150 ml śmietanki kremówki
Chałwę blendujemy ze śmietanką. Następnie podgrzewamy do otrzymania klarownej i gęstej polewy, którą przed podaniem na sernik należy schłodzić.
Dekorujemy ciasto polewą chałwową i gotowe!
Smacznego! :)
aakuku
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz