aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

wtorek, 2 lutego 2016

Sernikowa chmurka w polewie czekoladowej

Idealny sernik powinien być kremowy, delikatny, mocno serowy, odpowiednio słodki i... powinien mieć piękny kształt :) Kocham serniki całym sercem i przyznaję, że bardzo często goszczą w naszym domu. Ale ten, który Wam dzisiaj przedstawiam przeszedł moje wszelkie oczekiwania - jest dokładni taki, jak sobie wymarzyłam, a do tego jest lekki i puszysty - niczym sernikowa chmurka! Obłędny! Polecam każdemu spróbować - na pewno zakochacie się od pierwszego wejrzenia! Na taką chwilę przyjemności każdy powinien sobie od czasu do czasu pozwolić! :)


Sernikowa chmurka w polewie czekoladowej



Po raz pierwszy podczas pieczenia sernika użyłam twarogu sernikowego z wiaderka, jakoś nie mogłam się do nich przekonać. I przyznaję, że jestem zachwycona! Użyłam twarogu sernikowego firmy Piątnica - zawiera jedynie twaróg i śmietankę, a jego konsystencja jest gęsta, kremowa, nienasiąknięta wodą i puszysta, a powstały sernik jest nieziemsko kremowy i lekki! Na pewno użyję go jeszcze nie raz :)



Składniki na spód ciasteczkowy:
120 g herbatników
60 g masła

Herbatniki kruszymy, najlepiej w malakserze na bardzo drobne okruszki. Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników. Mieszamy i ugniatamy do otrzymania konsystencji "mokrego piasku". Następnie przekładamy ciasteczkową masę do tortownicy, rozprowadzamy i dokładnie dociskamy.
Pozostawiamy spód do schłodzenia w lodówce.

W międzyczasie przygotowujemy masę serową :)

Składniki na masę serową:
750 g twarogu sernikowego Piątnica
250 g serka mascarpone
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki budyniu waniliowego
1-2 łyżki cukru pudru (lub mniej)
1 olejek waniliowy
3 jajka

Wykonanie masy sernikowej jest banalnie proste i szybkie! Należy jednak pamiętać, by miksować/blendować składniki tylko do ich połączenia, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika, co mogłoby spowodować, że ciasto w piekarniku bardzo urośnie, a następnie opadnie...

Na początek krótko bledujemy twaróg sernikowy, serek mascarpone i mleko skondensowane. Następnie dodajemy jajka, budyń, olejek waniliowy i cukier puder. Całość blendujemy.

Przelewamy masę (jest dość rzadka) na przygotowany spód ciasteczkowy i pieczemy w temp. 155-160 st. przez 60-65 minut w kąpieli wodnej, dzięki czemu nasz sernik będzie miał piękny, równy kształt i puszystą, wilgotną konsystencję. Jak to zrobić, możecie dokładnie przeczytać tutaj
Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty.

Pozostawiamy go do przestygnięcia w piekarniku, a potem najlepiej na całą noc w lodówce.


Po tym czasie dekorujemy polewą czekoladową!

Składniki na polewę czekoladową:
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
50 g masła

Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dekorujemy polewą sernik :)


Smacznego! 
aakuku

6 komentarzy :

  1. piękny sernik! ja też używam twarogu z wiaderka, ważne, żeby czytać etykiety i wiedzieć, co jest w środku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, twarogi w wiaderkach bywają różne, ale na szczęście są też wśród nich godne polecenia :)

      Usuń
  2. Asiu ! Twój sernik wygląda bardzo smakowicie. Z chęcią wypróbuję Twojego przepisu :)

    ps jak Ci się udało wylać tą polewę tak, że powstały takie ładne w miarę równomierne sopelki ? ;p znając mnie to boki tego sernika uciapram całą tą polewą

    pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję i polecam! ❤
    Najpierw nałożyłam polewę tylko z góry, a potem delikatnie ją "spychałam" w dół w niektórych miejscach, dzięki czemu powstawały takie spływające sopelki ;) polewe nie może być zbyt rzadka - trzeba chwilkę poczekać od rozpuszczenia składników ;) powodzenia i pochwal się potem ;))

    OdpowiedzUsuń