aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

niedziela, 10 stycznia 2016

Omlet warzywny

Już od dłuższego czasu chodził za mną piękny i puszysty omlet i dzisiaj wreszcie doczekałam się - pyszny omlet warzywny zagościł na naszych talerzach! Mocno jajeczny i przepełniony warzywami - pomidorami, papryką, szczypiorkiem, z nutą czosnku. Delikatny i niezwykle sycący. A jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil!

Omlet warzywny



 Składniki: /na 2 porcje
4 jajka
50 ml mleka
1 pomidor
1/2 papryki
2 ząbki czosnku
3 rzodkiewki
przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, gałka muszkatołowa
Warzywa siekamy w średnio drobną kostkę.


Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Doprawiamy (po szczypcie soli i pieprzu oraz po 1 łyżeczce kminku i gałki) i dodajemy warzywa oraz przetarty przez praskę czosnek. Całość mieszamy.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Połowę masy rozlewamy na patelni i smażymy kilka minut. Następnie delikatnie odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty.


Omlety najlepiej smakują podane jeszcze na gorąco!


Smacznego!
aakuku

4 komentarze :

  1. Smakowicie to wygląda. I pewno super smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie to wygląda. I pewno super smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Omlety uwielbiam! W weekend już planuję omlet na słodko :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń