aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

piątek, 1 stycznia 2016

Kurczakowe kotleciki z mozzarellą i pieczarkami

Wspaniały smak tworzą nie tylko wyszukane składniki i przyprawy, ale przede wszystkim te najprostsze, znane wszystkim, ale połączone w ciekawy sposób! Dzisiejsze kotleciki kurczakowe są bardzo proste w przygotowaniu, łączą kilka produktów i smakują przepysznie! Dodatkowo są lekkie i świetnie nadają się zarówno jako przekąska, jak i danie główne! :)


Kurczakowe kotleciki z mozzarellą i pieczarkami

Na początek muszę Was przeprosić za naprawdę dość sporą nieobecność... Pierwsze święta jako Żona i Pani Domu, pierwsza rocznica naszego ślubu i sylwestrowe szaleństwo pochłonęły mnie bez reszty! Ale już wracam i zapraszam na noworoczny przepis! :)



Składniki:
2 filety z kurczaka
1 mozzarella
500 g pieczarek
2 jajka
2-3 łyżki mąki
przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki, bazylia

W miseczce roztrzepujemy widelcem dwa jajka, po czym dodajemy do nich mąkę i przyprawy (szczypta soli i pieprzu; pozostałych przypraw po 1-2 łyżeczki). Marynatę dokładnie mieszamy. Ma ona konsystencję ciasta, dzięki czemu możliwe będzie łatwe usmażenie kotlecików :)

Umytego i ususzonego kurczaka kroimy w drobną kostkę - bardzo ważne, jest, aby kostka była drobna, gdyż ułatwia to utrzymanie pożądanego kształtu kotlecika i ułatwia jego smażenie.

Pieczarki kroimy i gotujemy do miękkości. Ser mozzarella również kroimy w drobną kostkę. 
Wszystkie składniki - kurczaka, pieczarki i ser wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Całość powinna być dość gęsta.

Patelnię nagrzewamy i na odrobinie oliwy z oliwek smażymy małe kotleciki (około 2 łyżek składników).

Gotowe!
Smacznego! :)


aakuku

2 komentarze :