Wspaniały smak tworzą nie tylko wyszukane składniki i przyprawy, ale przede wszystkim te najprostsze, znane wszystkim, ale połączone w ciekawy sposób! Dzisiejsze kotleciki kurczakowe są bardzo proste w przygotowaniu, łączą kilka produktów i smakują przepysznie! Dodatkowo są lekkie i świetnie nadają się zarówno jako przekąska, jak i danie główne! :)
Kurczakowe kotleciki z mozzarellą i pieczarkami
Na początek muszę Was przeprosić za naprawdę dość sporą nieobecność... Pierwsze święta jako Żona i Pani Domu, pierwsza rocznica naszego ślubu i sylwestrowe szaleństwo pochłonęły mnie bez reszty! Ale już wracam i zapraszam na noworoczny przepis! :)
2 filety z kurczaka
1 mozzarella
500 g pieczarek
2 jajka
2-3 łyżki mąki
przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki, bazylia
W miseczce roztrzepujemy widelcem dwa jajka, po czym dodajemy do nich mąkę i przyprawy (szczypta soli i pieprzu; pozostałych przypraw po 1-2 łyżeczki). Marynatę dokładnie mieszamy. Ma ona konsystencję ciasta, dzięki czemu możliwe będzie łatwe usmażenie kotlecików :)
Umytego i ususzonego kurczaka kroimy w drobną kostkę - bardzo ważne, jest, aby kostka była drobna, gdyż ułatwia to utrzymanie pożądanego kształtu kotlecika i ułatwia jego smażenie.
Pieczarki kroimy i gotujemy do miękkości. Ser mozzarella również kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki - kurczaka, pieczarki i ser wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Całość powinna być dość gęsta.
Patelnię nagrzewamy i na odrobinie oliwy z oliwek smażymy małe kotleciki (około 2 łyżek składników).
Gotowe!
Smacznego! :)
aakuku
Pyszne kotleciki:)
OdpowiedzUsuńOjjj tak :) dziękuję :)
OdpowiedzUsuń