aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

sobota, 16 stycznia 2016

Paprykowy gulasz z cukinią i kaszą gryczaną

Wyśmienite, niezwykle pożywne i jednocześnie lekkie danie jednogarnkowe? 
Zdecydowanie, to musi być gulasz! Dzisiejszy jest nietypowy, inny niż tradycyjny - mocno pomidorowy, z dużą ilością mięsa, cukinii i papryki! Wśród całej gamy smaków przebija się również czosnek i aromat mielonego kminku. Danie w sam raz dla smakoszy i mięsożerców! :) 

Paprykowy gulasz z cukinią i kaszą gryczaną 




Składniki:
ok. 800 dag wołowiny
5-6 pomidorów
3 papryki
2 mniejsze cukinie
3 cebule
5 ząbków czosnku
1-2 łyżki musztardy (np. sarepskiej)
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju kokosowego
przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra 

Cebulę siekamy i szklimy na jednej łyżce oleju kokosowego. Dodajemy 1 łyżeczkę ksylitolu (cukru), by uzyskać piękny, złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i całość dusimy na średnim ogniu przez 10 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pomidory nacinamy z dołu i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach przepłukujemy zimną wodą. Dzięki temu - skórka z pomidora sama schodzi! 
Obrane pomidory blendujemy. Powstałym musem pomidorowym zalewamy mięso z papryką.

Do dania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość doprawiamy: 1 łyżką słodkiej papryki, 1 łyżką ostrej papryki, 1-2 łyżkami kminku mielonego, 1 łyżką kurkumy oraz solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy musztardę i przecier pomidorowy.

Całość dusimy przez około 1 godzinę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie i delikatne - co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię i gotujemy jeszcze przez 30 minut.
Na koniec, dusimy bez przykrycia, aby zagęścić sos.

Gulasz świetnie smakuje z kaszą, ja uwielbiam i polecam - kaszę gryczaną! :)


Smacznego :)

aakuku

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz