aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

wtorek, 8 marca 2016

Ryżowe brownie z gruszkami

Ryżowe brownie z gruszkami wygląda, pachnie i smakuje obłędnie! Jest wilgotne, mocno czekoladowe i lekkie, a jego słodycz podkręcają mięciutkie gruszki. Zestawienie idealne! Gdy spróbujecie raz - na pewno skusicie się jeszcze nie raz :) 

Ryżowe brownie z gruszkami




Składniki:
125 g cukru
3 jajka
110 g masła
1 olejek waniliowy
40 g kakao
120 g płatków ryżowych błyskawicznych
3 łyżki mąki gryczanej

2 gruszki
2 łyżki cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego

Gruszki w całości obieramy. W garnku zagotowujemy 1 litr wody z cynamonem i cukrem waniliowym, po czym wrzucamy gruszki i gotujemy 10 minut. Powinny być lekko miękkie, ale nie za mocno, gdyż będą jeszcze pieczone w piekarniku razem z ciastem.

Ugotowane owoce kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy wzdłuż w dość cienkie plastry. 

Teraz czas na przygotowanie masy brownie!

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczone, ale chłodne masło. A następnie dodajemy olejek waniliowy, kakao oraz mąkę. 

Płatki ryżowe przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Gotowe, dodajemy do masy brownie i mieszamy całość łyżką.

Przelewamy masę brownie do foremki, równamy. Na wierzchu układamy plasterki gruszki.
Pieczemy w temp. 175 st. przez 35-40 minut. 



Smacznego! :)
aakuku

2 komentarze :