Dzisiaj pomysł na wspaniały i słodki deser! Gwarantuję, że wywołuje uśmiech na twarzy w mgnieniu oka! Jego przygotowanie jest banalnie proste - na pewno sobie poradzicie! Kruchy spód, słodki krem, banany i gorzka czekolada, idealnie przełamująca słodycz ciasta! Niebo w gębie ;) W przepisie użyłam kokosowego mleka w proszku, które nadało ciastu dodatkowo nutę kokosu!
Tarta bez pieczenia z mlecznym kremem, bananami i gorzką czekoladą
140 g herbatników
80 g masła
Herbatniki razem z masłem kruszymy i od razu mieszamy, najlepiej w malakserze na bardzo drobne okruszki, do otrzymania konsystencji "mokrego piasku". Następnie przekładamy ciasteczkową masę do tortownicy, rozprowadzamy i dokładnie dociskamy.
Pozostawiamy spód do schłodzenia w lodówce przez godzinę lub w zamrażarce na 30 minut.
Składniki na krem:
175 g masła
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego w proszku (lub zwykłego)
ponadto
3 banany
6 kostek gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
Masło rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, po czym dodajemy cukier, mleko oraz cukier waniliowy. Kiedy otrzymamy jednolitą konsystencję dodajemy mleko w proszku i całość gotujemy przez kilka minut. Żeby konsystencja masy była gładka można użyć blendera.
Otrzymaną masa jest rzadka, ale po przelaniu jej na schłodzony spód ciasteczkowy i schłodzeniu - najlepiej w zamrażarce przez 2 godziny, gęstnieje i staje się sprężysta.
Na gotową masę układamy plasterki bananów.
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy ciasto! :)
Smacznego! :)
aakuku
Bajeczne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńBanany i czekolada w jednym deserze zawsze mnie kupią :)
OdpowiedzUsuń