aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

niedziela, 6 marca 2016

Tarta bez pieczenia z mlecznym kremem, bananami i gorzką czekoladą

Dzisiaj pomysł na wspaniały i słodki deser! Gwarantuję, że wywołuje uśmiech na twarzy w mgnieniu oka! Jego przygotowanie jest banalnie proste - na pewno sobie poradzicie! Kruchy spód, słodki krem, banany i gorzka czekolada, idealnie przełamująca słodycz ciasta! Niebo w gębie ;) W przepisie użyłam kokosowego mleka w proszku, które nadało ciastu dodatkowo nutę kokosu! 


Tarta bez pieczenia z mlecznym kremem, bananami i gorzką czekoladą



Składniki na spód:
140 g herbatników
80 g masła

Herbatniki razem z masłem kruszymy i od razu mieszamy, najlepiej w malakserze na bardzo drobne okruszki, do otrzymania konsystencji "mokrego piasku". Następnie przekładamy ciasteczkową masę do tortownicy, rozprowadzamy i dokładnie dociskamy.

Pozostawiamy spód do schłodzenia w lodówce przez godzinę lub w zamrażarce na 30 minut. 

Składniki na krem:
175 g masła
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego w proszku (lub zwykłego)

ponadto

3 banany
6 kostek gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła

Masło rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, po czym dodajemy cukier, mleko oraz cukier waniliowy. Kiedy otrzymamy jednolitą konsystencję dodajemy mleko w proszku i całość gotujemy przez kilka minut. Żeby konsystencja masy była gładka można użyć blendera. 

Otrzymaną masa jest rzadka, ale po przelaniu jej na schłodzony spód ciasteczkowy i schłodzeniu - najlepiej w zamrażarce przez 2 godziny, gęstnieje i staje się sprężysta. 

Na gotową masę układamy plasterki bananów.

Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy ciasto! :)


Smacznego! :)
aakuku

2 komentarze :