Burgery pod przeróżnymi postaciami możemy zjeść prawie wszędzie, ale musicie mi przyznać rację, że nie ma nic lepszego, niż posiłki przyrządzone w domu - możemy dokładnie kontrolować co jemy! Mój domowy burger to porządny kawał mięsa, duża ilość warzyw - pomidor, rzodkiew, ogórek, cebula, jarmuż oraz ser gouda i chedar, w delikatnym sosie jogurtowo - musztardowym! Wszystkie składniki są zdrowe, lekkie i tworzą niesamowite połączenie smakowe!
Domowe burgery z jarmużem w sosie jogurtowo - musztardowym
jogurt naturalny
musztarda sarepska
majonez (opcjonalnie)
przyprawy: sól himalajska, pieprz
Przygotowanie sosu jest banalnie proste: mieszamy po 1 łyżce jogurtu, musztardy i majonezu oraz doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Składniki:
2 bułki razowe
garść świeżego jarmużu
1/2 pomidora
2 rzodkiewki
ogórek
1/2 czerwonej cebuli
250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej)
1 jajko
1 łyżka siemienia lnianego
2 plasterki sera gouda
ser chedar
musztarda sarepska
przyprawy: sól himalajska, pieprz, czosnek, papryka słodka
Rozpoczynamy od przygotowania wszystkich składników, z których będziemy składać burgery.
Jarmuż podduszamy na suchej patelni przez kilka minut, aż lekko zmięknie.
Cebulkę drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego z 1 łyżeczką ksylitolu (cukru).
Do mielonego mięsa dodajemy jajko, 1 łyżkę siemienia lnianego, 1 łyżkę musztardy sarepskiej oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Formujemy 2 kulki, które spłaszczamy tworząc dwa krążki o grubości około 1-2 cm. Smażymy na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony.
Pozostałe warzywa - pomidor, rzodkiew, ogórek - kroimy w plasterki.
Ser chedar trzemy na drobnych oczkach - ilość według uznania.
W międzyczasie (najlepiej kiedy zaczniemy smażyć mięso) w nagrzanym do 145 st. piekarniku podgrzewamy przekrojone na pół bułki (środkami do góry) przez około 10 minut. Dzięki temu będą niezwykle chrupiące i jednocześnie miękkie!
Teraz czas na ostatni etap - składanie burgerów!
Gotowe bułki smarujemy sosem jogurtowo - musztardowym - zarówno górę, jak i dół bułki.
Na spód bułki układamy kolejno:
1. Jarmuż
2. Karmelizowaną cebulkę
3. Plasterki pomidora
4. Ser żółty i sos jogurtowo - musztardowy
5. Mięso
6. Sos jogurtowo - musztardowy
7. Ser chedar
8. Rzodkiew i ogórek
9. Górę bułki
Duuuuży, mega pożywny i zdrowy burger gotowy!
Smacznego! :)
aakuku
Bardzo fajny przepis, z pewnością z niego skorzystam, ale koniecznie będę musiał pokombinować z przyprawami, bo chcę, żeby smak tego burgera chociaż trochę przypominał moje ulubione dania z roadamerican. Osobiście mogę polecić tą restaurację, ponieważ jej potrawy są niepowtarzalne w smaku i bardzo sycące :)
OdpowiedzUsuń