aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

poniedziałek, 14 marca 2016

Mazurek z białą czekoladą i musem jagodowym

Wielkimi krokami zbliżają się moje ukochane Święta! Czas rozpocząć przygotowania - oczywiście przede wszystkim duchowe! - ale nie tylko :) Ja zaczęłam już przekopywać tony przepisów na świąteczne smakołyki, a Wy? Jeśli jeszcze nie wybraliście świątecznego menu, może zdecydujecie się na wspaniały mazurek z kremem z białej czekolady i jagodami? Z całego serca polecam! Jest słodziutki, kremowy i przełamany idealnie lekką kwaskowością jagód! Biała czekolada i jagody? Zdecydowanie duet idealny, który musi u Was zagościć! :)


Mazurek z białą czekoladą i musem jagodowym



Składniki na ciasto kruche:
175 g mąki
25 g cukru pudru
1 łyżka jogurtu naturalnego
100 g masła
1 żółtko

Najprostszy i zdecydowanie mój ulubiony przepis na kruche ciasto. Jest idealnie kruche i niezwykle miękkie - tak, nie trzeba już więcej łamać widelczyka! ;) A przygotowanie go to banał! Do przesianej mąki dodajemy cukier, , jogurt, masło w temperaturze pokojowej i żółtko. Całość zagniatamy, najlepiej własnymi rękami. Kiedy będzie już gotowe, dobrze jest odłożyć je na jakiś czas do lodówki, żeby odpoczęło.

Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 3-5 mm i wycinamy owal - jajko (powinno mieć średnicę około 21 cm). Pozostałe ciasto zagniatamy i formujemy z niego rulonik, długi na tyle, aby otoczyć nim całe jajko - to będzie jego brzeg. Naszym "klejem" mocującym brzeg i spód ciasto będzie białko, które połączy składniki w jedną całość.

Ciasto pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 - 20 minut.

Składniki:
250 g serka mascarpone
130 ml śmietanki kremówki
1 tabliczka białej czekolady
około 400 ml borówek

Kiedy spód będzie stygł, czas na przygotowanie masy i musu jagodowego. 

Około 3/4 jagód blendujemy, tak by otrzymać około 200 ml musu jagodowego.

Serek mascarpone i śmietankę ubijamy do otrzymania puszystej, gładkiej i kremowej masy. 
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub dla leniuszków w mikrofalówce. Lekko przestudzoną czekoladę wlewamy do kremowej masy i całość miksujemy przez kilka minut. 

Na przestudzony kruchy spód nakładamy mus jagodowy i dokładnie rozprowadzamy. 


Na mus bardzo delikatnie umieszczamy kremową masę z białą czekoladą.

Pozostałymi jagodami, których nie użyliśmy do przygotowania musu jagodowego dekorujemy ciasto. Ja zrobiłam z nich otoczkę :) 



Smacznego! :)
aakuku

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz