aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

wtorek, 26 stycznia 2016

Pieczony filet z kurczaka z salsą pomidorową z jarmużem i imbirem

Szybki, łatwy i wyśmienity pomysł na kurczaka! Pieczony w piekarniku, bez tłuszczu, pod delikatną salsą pomidorową z jarmużem, pietruszką, imbirem i nutą czosnku smakuje idealnie! 
Mięso jest soczyste, miękkie i przechodzi smakiem warzyw! W sam raz na wprowadzenie odrobiny lata w środku zimy ;)

Pieczony filet z kurczaka z salsą pomidorową z jarmużem i imbirem





Składniki:
2 filety z kurczaka
3 pomidory
ok. 3 cm korzenia imbiru
4 ząbki czosnku
garść świeżego jarmużu
natka pietruszki
przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka słodka

Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Przekrajamy wzdłuż na pół, aby otrzymać dwa cieńsze kawałki mięsa, które rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy je solą, pieprzem oraz słodką papryką. Następnie delikatnie podsmażamy na łyżce oleju kokosowego, przez kilka minut - jedynie do lekkiego zarumienienia. 

Przekładamy na blachę i pieczemy w temp. 190-200 st. przez 30-35 minut. 

W międzyczasie przygotowujemy salsę! :) 

Pietruszkę i jarmuż drobno siekamy i podduszamy na tym samym oleju, na którym smażyliśmy mięso. Dodajemy przetarty przez praskę czosnek i starty imbir.
Pomidory obieramy ze skórki - nacinamy od dołu, zalewamy wrzątkiem na kilka minut, a następnie schładzamy zimną wodą - skórka schodzi wręcz sama! Warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy na patelnię. 
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 10 minut.

Około 10 minut przed końcem pieczenia mięsa, układamy na nie salsę i pieczemy dalej :)


Gotowe! 
Skusicie się? :)
aakuku

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz