Szybki, łatwy i wyśmienity pomysł na kurczaka! Pieczony w piekarniku, bez tłuszczu, pod delikatną salsą pomidorową z jarmużem, pietruszką, imbirem i nutą czosnku smakuje idealnie!
Mięso jest soczyste, miękkie i przechodzi smakiem warzyw! W sam raz na wprowadzenie odrobiny lata w środku zimy ;)
Pieczony filet z kurczaka z salsą pomidorową z jarmużem i imbirem
2 filety z kurczaka
3 pomidory
ok. 3 cm korzenia imbiru
4 ząbki czosnku
garść świeżego jarmużu
natka pietruszki
przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka słodka
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Przekrajamy wzdłuż na pół, aby otrzymać dwa cieńsze kawałki mięsa, które rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy je solą, pieprzem oraz słodką papryką. Następnie delikatnie podsmażamy na łyżce oleju kokosowego, przez kilka minut - jedynie do lekkiego zarumienienia.
Przekładamy na blachę i pieczemy w temp. 190-200 st. przez 30-35 minut.
W międzyczasie przygotowujemy salsę! :)
Pietruszkę i jarmuż drobno siekamy i podduszamy na tym samym oleju, na którym smażyliśmy mięso. Dodajemy przetarty przez praskę czosnek i starty imbir.
Pomidory obieramy ze skórki - nacinamy od dołu, zalewamy wrzątkiem na kilka minut, a następnie schładzamy zimną wodą - skórka schodzi wręcz sama! Warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy na patelnię.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 10 minut.
Około 10 minut przed końcem pieczenia mięsa, układamy na nie salsę i pieczemy dalej :)
Gotowe!
Skusicie się? :)
aakuku
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz