Banalnie proste, niewymagające dużo pracy, a nie zwykle apetyczne i lekkie danie!!
Łosoś jest ulubioną rybą większości z nas. Każdy przyrządza go na swój sposób, ale ja, od kiedy spróbowałam łososia przygotowanego na parze - nie jadam go inaczej! Nie muszę chyba was zapewniać jak wartościowe jest gotowanie ryb, czy warzyw na parze :) Nie wypłukujemy ani ich wartości odżywczych, ani walorów estetycznych, ani smaku! Podobnie jak w przypadku pieczenia - pieczone buraki smakują zupełnie inaczej i milion razy lepiej niż gotowane! Sprawdźcie sami ;)
Łosoś jest ulubioną rybą większości z nas. Każdy przyrządza go na swój sposób, ale ja, od kiedy spróbowałam łososia przygotowanego na parze - nie jadam go inaczej! Nie muszę chyba was zapewniać jak wartościowe jest gotowanie ryb, czy warzyw na parze :) Nie wypłukujemy ani ich wartości odżywczych, ani walorów estetycznych, ani smaku! Podobnie jak w przypadku pieczenia - pieczone buraki smakują zupełnie inaczej i milion razy lepiej niż gotowane! Sprawdźcie sami ;)
Łosoś na parze z pieczonymi burakami
Zacznijmy od przygotowania buraków.
Składniki na pieczone buraki:
5 buraków
marynata: 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, szczypta soli
Buraki obieramy, kroimy w plastry o grubości 1-2 cm i układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią.
Następnie zalewamy je przygotowaną marynatą.
Pieczemy w piekarniku pod przykryciem 30 minut w temp. 210 st., a następnie przez kolejne minimum 30 minut odsłonięte. To od nas zależy jak długo pieczemy buraki, ja piekłam przez godzinę i były lekko twardawe i chrupiące - bardzo smaczne i zdrowe :)
Składniki na pieczone buraki:
5 buraków
marynata: 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, szczypta soli
Buraki obieramy, kroimy w plastry o grubości 1-2 cm i układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią.
Następnie zalewamy je przygotowaną marynatą.
Pieczemy w piekarniku pod przykryciem 30 minut w temp. 210 st., a następnie przez kolejne minimum 30 minut odsłonięte. To od nas zależy jak długo pieczemy buraki, ja piekłam przez godzinę i były lekko twardawe i chrupiące - bardzo smaczne i zdrowe :)
Składniki na łososia:
1 filet z łososia
przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, majeranek
Łososia myjemy i osuszamy. Przyprawy: szczyptę soli i pieprzu, oraz łyżkę majeranku mieszamy i nacieramy nimi filet.
Łososia gotujemy na parze, skórką do dołu, na średniej mocy palnika przez 15 - 20 minut.
Ryba przygotowana w ten sposób jest bardzo lekka, zdrowa i przepyszna. Nie traci swojej wilgotności i smaku. Polecam spróbować!
Do dania świetnie pasuje kasza lub ryż.
Smacznego!!
1 filet z łososia
przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, majeranek
Łososia myjemy i osuszamy. Przyprawy: szczyptę soli i pieprzu, oraz łyżkę majeranku mieszamy i nacieramy nimi filet.
Łososia gotujemy na parze, skórką do dołu, na średniej mocy palnika przez 15 - 20 minut.
Ryba przygotowana w ten sposób jest bardzo lekka, zdrowa i przepyszna. Nie traci swojej wilgotności i smaku. Polecam spróbować!
Do dania świetnie pasuje kasza lub ryż.
Smacznego!!
aakuku
Rewelacja
OdpowiedzUsuńRewelacja
OdpowiedzUsuńBuraki się robią :) łosoś czeka
OdpowiedzUsuńOooo jak mi miło! :) Smacznego!! :)
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJakby nie było to od zawsze ryba była moim ulubionym daniem i jak najbardziej ja lubię ją jeść do dnia dzisiejszego. Również za każdym razem bardzo chętnie zamawiam produkty z https://mowisalmon.pl/produkty/ ponieważ wiem, że dobrej jakości łosoś jest warty tego aby go jeść.
OdpowiedzUsuń