Uwielbiam zapiekanki makaronowe! Są zawsze takie pyszne - pełne smaku i wilgotności. Można je przygotować na tak wiele sposobów, a dobrze skomponowane składniki i delikatny sos gwarantują sukces w kuchni :) Dzisiejsza propozycja jest mocno pomidorowa, paprykowa i czosnkowa, a całości delikatności dodaje sos beszamelowy. Takie połączenie z mięsem mielonym i makaronem smakuje wyśmienicie!
Składniki:
500 g mięsa mielonego
4 pomidory
2 papryki (zielona i czerwona)
5-6 ząbków czosnku
1 cebula
16 szt. makaronu cannelloni
100 g sera żółtego
100 g sera żółtego
przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki, bazylia
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5-2 szklanki mleka
przyprawy: sól himalajska, pieprz, kurkuma
Zacznijmy od przygotowania farszu, którym będziemy nadziewać makaron. Cebulę siekamy drobno i szklimy z jedną łyżeczką ksylitolu. Dodajemy mięso mielone i całość dusimy 10-15 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pomidory i paprykę obieramy ze skórki, wskazówki jak to zrobić znajdziecie tutaj. Następnie blendujemy je i wlewamy do mięsa. Gotujemy, aż sos zgęstnieje i nabierze konsystencji dość gęstego farszu. Przyprawiamy łyżką kminku mielonego, bazylii i natki pietruszki.
Makaron gotujemy na bardzo małym ogniu, przez 2-3 minuty. Chodzi tylko o to, by go troszkę podgotować - łatwiej będzie to faszerować, nie będzie pękać.
Do makaronowych rurek małą łyżeczką delikatnie wkładamy farsz. Gotowe rurki układamy w blaszce, jeden obok drugiego w niewielkich odstępach. Warto przygotować większą blaszkę i układać rurki tylko w jednej warstwie.
Całość zalewamy sosem beszamelowym, tak, aby cały makaron był w nim zanurzony - tylko wtedy będzie mógł się ugotować w piekarniku.
Aby przygotować sos, masło rozpuszczamy i dodajemy do niego mąkę, a następnie mleko. Gotujemy do połączenia składników, często mieszając. Można skorzystać z pomocy blendera, aby uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.
Danie zapiekamy w temp. 210 st. przez 30 minut. 10 minut przed końcem posypujemy startym serem żółtym.
Gotowe :) Przed podaniem można udekorować zapiekankę szczypiorkiem ;)
Pomidory i paprykę obieramy ze skórki, wskazówki jak to zrobić znajdziecie tutaj. Następnie blendujemy je i wlewamy do mięsa. Gotujemy, aż sos zgęstnieje i nabierze konsystencji dość gęstego farszu. Przyprawiamy łyżką kminku mielonego, bazylii i natki pietruszki.
Makaron gotujemy na bardzo małym ogniu, przez 2-3 minuty. Chodzi tylko o to, by go troszkę podgotować - łatwiej będzie to faszerować, nie będzie pękać.
Do makaronowych rurek małą łyżeczką delikatnie wkładamy farsz. Gotowe rurki układamy w blaszce, jeden obok drugiego w niewielkich odstępach. Warto przygotować większą blaszkę i układać rurki tylko w jednej warstwie.
Całość zalewamy sosem beszamelowym, tak, aby cały makaron był w nim zanurzony - tylko wtedy będzie mógł się ugotować w piekarniku.
Aby przygotować sos, masło rozpuszczamy i dodajemy do niego mąkę, a następnie mleko. Gotujemy do połączenia składników, często mieszając. Można skorzystać z pomocy blendera, aby uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.
Danie zapiekamy w temp. 210 st. przez 30 minut. 10 minut przed końcem posypujemy startym serem żółtym.
Gotowe :) Przed podaniem można udekorować zapiekankę szczypiorkiem ;)
aakuku
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz