aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

sobota, 7 listopada 2015

Dyniowy orzechowiec z kremem kokosowym

Dynia po raz kolejny! Tym razem w wersji słodkiej i z dużą ilością orzechów. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, lekkie, odpowiednio słodkie, mocno dyniowe, chrupiące orzechami, przekładane puszystym kremem kokosowym, którego słodycz została przełamana granatem - smakuje i wygląda obłędnie! 
Coś wspaniałego! 

Dyniowy orzechowiec z kremem kokosowym



 


Składniki na ciasto:
500 g dyni
200 g orzechów włoskich
200 g mąki kukurydzianej
150 g cukru
3 jajka
200 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka cynamonu

Składniki suche - przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon mieszamy ze sobą. W misie miksera ubijamy jajka z cukrem na gładką masę, po czym dodajemy olej, a następnie suche składniki. Mieszamy wszystko na małych obrotach do połączenia składników.


Dynię trzemy na tarce, na średnich lub grubych oczkach. Orzechy siekamy. Wszystko dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy łyżką.


Foremkę do pieczenia (tortownicę) smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną. Przelewamy ciasto - jest bardzo gęste, równamy. Pieczemy w temp. 165 st. przez 50-60 minut - do suchego patyczka.


W międzyczasie czas przygotować krem śmietankowo - kokosowy.

Składniki na krem:
ok. 360 g serka śmietankowego (zwykłego, do kanapek)
120 g masła
1 buteleczka olejku waniliowego
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki wiórek kokosowych

Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, kremową masę. Dodajemy stopniowo serek śmietankowy, cały czas ubijając. Na koniec wlewamy olejek waniliowy i wsypujemy wiórki kokosowe, po czym miksujemy jeszcze przez kilka minut. Masa gotowa :)

Gdy ciasto upiecze się, zostawiamy do przestygnięcia i dzielimy na 3 warstwy. Warstwy przekładamy kremową masą, ostatnią warstwę także.

Na koniec dekorujemy granatem - swą kwaskowością świetnie przełamuje słodycz ciasta :)



Smacznego!!

aakuku

6 komentarzy :