aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

poniedziałek, 2 listopada 2015

Jabłkowe przetwory

Uwielbiam spiżarnię pełną przetworów, które tylko czekają, aby coś z nich wyczarować! Dlatego jesienią zawsze uzupełniam zapasy: jabłka, buraczki, dżemy, musy i oczywiście przeróżne nalewki :) Dziś nadszedł czas na jabłka, które zapasteryzowane, świetnie nadają się na szarlotkę, czy jabłkowe bułeczki z ciasta francuskiego. Wszystko pyszne, świeże i to w środku zimy!

Jabłkowe przetwory





Przedstawię Wam proporcje, z których ja otrzymuję 3 litry musu z kawałkami owoców.
 
Składniki:
5 kg jabłek
1 opakowanie cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki miodu
w zależności od smaku jabłek - cukier (ja dodałam kilka łyżek)

Jabłka obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie gotujemy na bardzo małym ogniu, około 20 - 30 minut. Nie trzeba nic dodawać ani ich zalewać - jabłka bardzo szybko zaczną puszczać sok. Wystarczy je często mieszać aby się nie przypaliły. Przyprawiamy cynamonem (uwielbiam cynamon, więc używam go naprawdę dużo), cukrem waniliowym, miodem i do smaku cukrem (niektóre gatunki są naprawdę bardzo kwaśne;))



W zależności od naszej decyzji - albo gotujemy jabłka, aż nabiorą konsystencji musu z mniejszymi kawałkami owoców, albo używamy blendera i kiedy jabłka są już miękkie - delikatnie je blendujemy.

W czasie, gdy jabłka gotują się, nagrzewamy piekarnik do temp. 90 st. Umieszczamy w nim umyte słoiki i zakrętki na około 15 - 20 minut.


Słoiki gorące, jabłka ugotowane - czas na pasteryzację naszych przetworów!

Ciepłymi jabłkami zapełniamy nagrzane słoiki (około 2-3 cm od brzegu), dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym brzegi słoja i mocno zakręcamy. 
Na dnie dużego garnka układamy ścierkę - cokolwiek, aby gotujące się słoiki nie przegrzały się podczas gotowania i zalewamy je wodą do co najmniej połowy wysokości. Przetwory gotujemy 15-20 minut.


Po tym czasie słoiki wyjmujemy, zakrętki dokręcamy maksymalnie i układamy je obrócone do góry dnem do przestygnięcia na noc.


Gotowe! Teraz możemy cieszyć się gotowymi przetworami :) Za niedługo pokażę Wam kilka pomysłów na ich wykorzystanie!



Do dzieła :)

aakuku

4 komentarze :

  1. Lubie tak robione jabłuszka ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! I w każdej chwili, nawet w środku zimy, można wyczarować coś pysznego! :)

      Usuń
  2. Już chciałbym zobaczyć jakie cuda z tego wyczarujesz Asiu :-)

    OdpowiedzUsuń