aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

sobota, 31 października 2015

Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem

Sezon na dynię wciąż w pełni! Na każdym kroku natykamy się na coś z dynią związanego. I bardzo dobrze, bo to niezwykle jesienne i apetyczne warzywo! Idealne na zupy, ciasta, pierogi, rissotta, dania z makaronem, zapiekanki i.. tarty :) I to właśnie dyniowa tarta będzie dzisiaj królować!

 Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem



Przygotowanie tarty uważam za bardzo wdzięczne zadanie :) Cokolwiek dodamy, z czymkolwiek to połączymy - zawsze wychodzi idealnie! Dzisiejsze połączenia - tuńczyk i szpinak, zapiekane w musie z dyni - może nie są typowe, ale na pewno wspaniale współgrają. Musicie spróbować!


Na początek krótko o tym jak przygotować dynie: kroimy ją ćwiartki, ósemki - jakiekolwiek kawałki, miąższ wydłubujemy (najlepiej łyżką), a pestki polecam wybrać, wysuszyć i wykorzystać ;) Ja dodatkowo obieram zawsze dynię zwykłą obieraczką do warzyw, można to także zrobić później, po jej upieczeniu. I właśnie - pieczenie! Kawałki dyni układamy na blaszce i pieczemy w temp. 180 st. przez 30-40 minut - do miękkości. Gotowe! Teraz możemy czarować z przygotowanej dyni pyszności :)



Teraz czas na przygotowanie spodu tarty - naszej podstawy. Składniki:
250 g mąki kukurydzianej
1 żółtko
125 g masła
50 ml wody
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma



Do przesianej mąki dodajemy masło i rozdrabniamy. Następnie dokładamy pozostałe składniki i ugniatamy ciasto. Odkładamy je do lodówki na 30 minut.


Po upływie tego czasu, ciasto rozgniatamy w foremce do tarty, brzegi odcinamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy niewielką ilość ryżu, fasoli, grochu. Pieczemy w temp. 200 st. przez 20 min, a następnie po ściągnięciu papieru z dociążeniem - jeszcze przez 5 minut.




Farsz:
200 g mrożonego szpinaku w liściach
250 g tuńczyka (po odsączeniu)
250 g pieczonej dyni
4 ząbki czosnku
3 jajka
kilka pomidorków koktajlowych
przyprawy: sól himalajska, pieprz, curry, kurkuma, garam masala, słodka papryka

Na niewielkiej ilości oleju kokosowego dusimy szpinak. Dodajemy do niego zgnieciony czosnek oraz przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, dodajemy łyżeczkę kurkumy, słodkiej papryki oraz garam masali.

Z 200 g dyni robimy purre, blendując upieczone kawałki. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z dyniowym purre. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz łyżkę kurkumy.

Na przestudzony, upieczony spód tarty przekładamy szpinak, na niego dodajemy odsączonego tuńczyka. Całość zalewamy dyniowym purre z jajkami.




Dekorujemy pomidorkami przekrojonymi na pół oraz paskami pieczonej dyni. Pieczemy przez 30 minut w temp. 200 st.





Smacznego! :)


aakuku



Sposób na dynię 2015

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz