aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

środa, 28 października 2015

Kukurydziane naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym

Czas na przepyszne naleśniki z piersią z kurczaka! Uwielbiam ten przepis! Jest banalnie prosty, apetyczny i pożywny. Zawiera dużo szpinaku, czosnku i aromatycznych przypraw - na zdrowie! 


Cz. II
Kukurydziane naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym




Zacznijmy od przygotowania samych naleśników. Przepis, który podaję wystarcza na 5 sztuk.

Składniki na naleśniki:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka (pół na pół z wodą)
2 jajka
przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz


Jajka w całości ubijamy, po czym dodajemy naprzemiennie mąkę i mleko, do otrzymania jednolitej, niezbyt gęstej masy. Przyprawiamy. Kurkuma nada naleśnikom piękny, słoneczny kolor.
Patelnię nagrzewamy. Ja na swojej nie używam żadnego tłuszczu, jedynie do pierwszego naleśnika, który jak wiadomo nigdy nie chce wyjść idealny ;) Smażymy 5 naleśników, ale tylko delikatnie, do lekkiego zarumienienia. 

Teraz czas na farsz! 

Składniki na farsz:
3 cebule
450 g szpinaku mrożonego w liściach
1 papryka
1 puszka czerwonej fasoli
2 piersi z kurczaka
6 ząbków czosnku
300 g sera żółtego
jogurt naturalny (duży)
przyprawy: sól himalajska, pieprz, kurkuma, curry, imbir, papryka słodka - po jednej łyżeczce




Rozpoczynamy od posiekania cebuli w drobną kostkę, a papryki w paski. Cebulę szklimy (dodając łyżeczkę cukru) na rozgrzanej patelni, na 1 łyżce oleju kokosowego.


Następnie dodajemy mrożony szpinak i dusimy, aż do jego ugotowania.


Do osobnego garnka, do gotującej się i posolonej wody, wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Gotujemy około 5-10 minut. Cedzimy.


Wracamy do patelni ze szpinakiem :)
Czas dodać do niej przepłukaną fasolę, 3 zgniecione ząbki czosnku oraz ugotowanego już kurczaka.


Przyprawiam solą himalajską, pieprzem, kurkumą, curry, imbirem oraz słodką papryką. Całość gotuję około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaję garść startego sera żółtego i mieszam.


Gdy farsz i naleśniki są już gotowe, czas przygotować z nich danie :)


Umieszczam w blaszce jedną sztukę naleśnika, do którego dodaję kilka łyżek farszu oraz zawijam w rulonik. To samo robię z pozostałymi naleśnikami, układając je ciasno obok siebie.



W misce mieszam jogurt naturalny, 2 starte ząbki czosnku, starty ser żółty, przyprawiam solą i pieprzem do smaku. W ten sposób przygotowany sos, wylewam na naleśniki ułożone w blaszce.



Danie pieczemy w temp. 175 st. przez ok 15 minut iii... gotowe!



Nie da się oprzeć ;)
Smakujcie i piszcie!

aa-kuku


2 komentarze :

  1. Uświadomiłaś mi, ze dawno nie jadłam szpinaku. Chętnie wypróbuję te naleśniki ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się ! ;) zwłaszcza, że szpinak jest tak zdrowy i pyszny :D Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń