aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

piątek, 30 października 2015

Domowe duszonki

Kto powiedział, że jesień lub zima nie są najlepszą porą na duszonki? Oczywiście, że SĄ :) Może nie na takie prawdziwe, duszone w żeliwnym garze na ogniu, z kiełbasą i boczkiem, ale domowe - lekkie i robione w piekarniku. Palce lizać!

Domowe duszonki



Dzisiejsza propozycja jest wbrew pozorom bardzo lekka! Warzywa duszone w piekarniku i kurczak, delikatnie przyprawione ziołami, są w sam raz dla każdego. Obiad przygotowany w rękawie do pieczenia jest świetnym rozwiązaniem - mięso jest miękkie i soczyste, warzywa rozpływają się w ustach, wszystko przechodzi intensywnie swoim smakiem. Dodatkowo nic nie smażymy, nie gotujemy też w wodzie, więc wszystko zachowuje swoje składniki odżywcze. I przypomina... wiosnę, lato i słońce! :)


Składniki: /na 5-6 porcji
0,5 kg marchewki
1 kg ziemniaków
5 dużych cebul
3 pojedyncze filety z kurczaka
100 ml oliwy z oliwek
przyprawy: sól himalajska, pieprz, majeranek, "domowa wegeta", papryka słodka, kurkuma

Składniki przygotowane? Zatem - do dzieła!


Po pierwsze: opłukanego i osuszonego kurczaka, kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.


Po drugie: warzywa! Obraną marchewkę kroimy w talarki.


Obrane ziemniaki kroimy w kostkę (ok. 2-3 cm).


A obraną cebulę - siekamy.



Całość mieszamy, najwygodniej po prostu ręką.

W osobnym pojemniku mieszamy oliwę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek (2 łyżki). Tak przygotowaną marynatą zalewamy warzywa.


Mieszamy kurczaka z warzywami i wszystko umieszczamy razem w rękawie do pieczenia, który oczywiście zapinamy. Nasze duszonki nie powinny mieć w woreczku ciasno, więc dajmy im trochę luzu ;)


Domowe duszonki w rękawie dusimy w piekarniku o temp. 200 st. przez 60 minut z termoobiegiem.

Już po chwili, po całym domu roznosi się cudowny zapach!



Smacznego!

aakuku

1 komentarz :