Jesień w pełni, więc u mnie jeszcze troszkę dyni ;) Uwielbiam przygotowywać cudeńka z ciasta francuskiego, a to połączenie jest bardzo smakowite. Dodatkowo wzbogacone soczewicą i kurczakiem - tego po prostu trzeba spróbować! Szybkie, ale niezwykle sycące danie jest idealne jako przekąska, ale i w wersji obiadowej.
Paszteciki z ciasta francuskiego z kurczakiem, dynią i soczewicą
Składniki: /na 8 szt.
1 arkusz ciasta francuskiego
1 filet z kurczaka
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
8 plasterków sera żółtego
ketchup
masło
przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, słodka papryka, gałka muszkatołowa
Zaczynamy od przygotowania dyni - jak to zrobić dowiecie się tutaj. Przygotowane w ten sposób 100 g dyni kroimy w drobną kostkę.
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka również kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz gałką muszkatołową.
Pół szklanki soczewicy czerwonej zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy z dodatkiem łyżki masła. Gdy soczewica ładnie napęcznieje, przyprawiamy kminkiem mielonym. Następnie cedzimy.
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 równych części.
Na każdej z nich układamy plasterek sera żółtego oraz dodajemy łyżeczkę ketchupu.
Następnie rozkładamy po równo pozostałe składniki na środku każdego kawałka ciasta.
Tak przygotowane paszteciki zawijamy tworząc rulonik, którego brzegi również zaklejamy. Układamy je na blaszce i nacinamy z góry - tak przygotowane wyglądają jak malutkie chlebki ;)
Paszteciki smarujemy żółtkiem i pieczemy w temp. 180 st. przez 25 - 30 minut.
Gotowe!
Smacznego! :)
Zaczynamy od przygotowania dyni - jak to zrobić dowiecie się tutaj. Przygotowane w ten sposób 100 g dyni kroimy w drobną kostkę.
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka również kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz gałką muszkatołową.
Pół szklanki soczewicy czerwonej zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy z dodatkiem łyżki masła. Gdy soczewica ładnie napęcznieje, przyprawiamy kminkiem mielonym. Następnie cedzimy.
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 równych części.
Na każdej z nich układamy plasterek sera żółtego oraz dodajemy łyżeczkę ketchupu.
Następnie rozkładamy po równo pozostałe składniki na środku każdego kawałka ciasta.
Tak przygotowane paszteciki zawijamy tworząc rulonik, którego brzegi również zaklejamy. Układamy je na blaszce i nacinamy z góry - tak przygotowane wyglądają jak malutkie chlebki ;)
Paszteciki smarujemy żółtkiem i pieczemy w temp. 180 st. przez 25 - 30 minut.
Gotowe!
Smacznego! :)
aakuku
A to ciekawe
OdpowiedzUsuńI proste! Nic, tylko spróbować ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń