Obok przepysznych pasztecików i innych smakołyków z ciasta francuskiego, na szybki i jednodniowy obiad uwielbiam przygotowywać tarty! Są bardzo proste w wykonaniu, nie wymagają wiele czasu, a smak i pożywność są powalające! Nawet mój mąż jest po takim obiedzie całkiem najedzony (choć oczywiście zjadłby więcej)! :) Dzisiejsza wersja z pieczarkami, indykiem i szpinakiem jest dość tradycyjna, ale odpowiednio doprawiona staje się wyjątkowa!
Składniki na ciasto:
150 g mąki
100 g masła
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
sól
100 g masła
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
sól
Składniki na farsz:
7 dużych pieczarek
1 pierś z indyka
250 ml śmietanki 18%
400 g mrożonego szpinaku
1 cebula
5 ząbków czosnku
przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, imbir, natka pietruszki, gałka muszkatołowa, eliksir - przepis znajdziecie tutaj
ziarna słonecznika i dyni
ziarna słonecznika i dyni
Indyka kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy 2 łyżki eliksiru i po jednej łyżeczce imbiru, natki, gałki oraz po szczypcie soli i pieprzu. Wrzucamy mięso i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego z 1 łyżeczką ksylitolu. Następnie dodajemy szpinak i dusimy do całkowitego rozmrożenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorzucamy zamarynowane mięso i dusimy całość, około 15 minut.
Pieczarki kroimy w plastry i gotujemy. Przecedzone i opłukane dodajemy do farszu.
Całość zalewamy śmietanką i gotujemy przez 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki dodajemy sól, jogurt oraz masło. Zagniatamy do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Rozwałkowujemy do formy na tartę i pieczemy w temp. 190 st. przez 5 minut.
Na podpieczony spód nakładamy farsz i całość pieczemy w temp. 200 st. przez 30 minut.
W międzyczasie ziarna słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, na niewielkim ogniu przez około 5 minut. 10 minut przed końcem pieczenia tarty, posypujemy ją prażonymi ziarnami ;)
Smacznego!! :)
aakuku
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz