aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

sobota, 20 lutego 2016

Puszyste pancakes z płatkami ryżowymi

Za oknami szaro i ponuro, a u nas kolorowo - na poprawę humoru najlepsze są słodkości! 
A zwłaszcza te zdrowe, pożywne i oczywiście pyszne! :) Pancakes uwielbia chyba każdy! Dzisiejsza wersja jest lekka, odpowiednio słodka dzięki obecności miodu i z dodatkiem wspaniałych płatków ryżowych! Użyłam również mąki kukurydzianej, więc placuszki są bezglutenowe! Polecam każdemu na dobry początek dnia! :) Do tego kubek prawdziwego kakao i od razu świat staje się jeszcze piękniejszy! :)

Puszyste pancakes z płatkami ryżowymi



Składniki:
2 jajka
1 szklanka płatków ryżowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2-3 łyżki miodu
1 szklanka mleka 
3/4 szklanki mąki (polecam kukurydzianej, ryżowej lub gryczanej)

Jajka ubijamy z cukrem waniliowym na puszek. Następnie dodajemy mąkę, mleko oraz proszek do pieczenia. Całość łączymy mikserem. Dodajemy miód i płatki ryżowe, po czym nadal miksujemy. Ciasto powinno dość gęste, ale nie za bardzo :)

Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, najlepiej BEZ TŁUSZCZU! :)
Dla przygotowania jednego pancakes wystarczą 2-3 łyżki ciasta, które delikatnie łyżką rozlewamy tworząc kółka. Smażymy po kilka minut z każdej strony.

Najlepiej smakują podane z miodem lub syropem klonowym i owocami! 



Smacznego!! :)
aakuku

3 komentarze :

  1. Uwielbiam płatki ryżowe. A takie placuszki muszą być bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam! Są wspaniałe w każdej postaci ;)

      Usuń
  2. Wyszły super,choć dwa pierwsze spaliłam, tak nagrzałam patelnię :D tylko robiłam z mąką pszenną i może dlatego musiałam dodać kilka łyżek bo ciasto było dość rzadkie.

    OdpowiedzUsuń