aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

wtorek, 17 listopada 2015

Kacze udka pieczone z ziemniakami, jabłkiem i majerankiem

Jeśli udka, to dlaczego nie kacze? Są soczyste i delikatne z chrupiącą skórką! Wymagają jednak trochę czasu w piekarniku, aby mięso rozpływało się w ustach, ale zdecydowanie warto poczekać ;) Kaczka najlepiej smakuje z jabłkiem, dlatego nie chciałam tego zmieniać - jest odpowiednio słodka. Z kolei czosnek podkreśla smak dodając ostrości, a majeranek łączy oba smaki nadając łagodności delikatnych ziół. 
Udka pieczone w piekarniku z jabłkami i ziemniakami, są wspaniałe, zwłaszcza jeśli odpowiednio zadbamy o skórkę! :)

 Kacze udka pieczone z ziemniakami, jabłkiem i majerankiem



Składniki:
5 udek
4 ząbki czosnku
3 jabłka
5-6 ziemniaków
przyprawy: sól himalajska, pieprz, majeranek, miód, ocet balsamiczny, słodka papryka, liście laurowe, cynamon

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Mieszamy 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę octu balsamicznego, 1 łyżeczkę soli, pieprzu, cynamonu i słodkiej papryki, 2-3 łyżki majeranku, przeciśnięty czosnek oraz jedno starte jabłko. Marynatą smarujemy umyte i osuszone udka, po czym odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Jabłka i ziemniaki obieramy i kroimy w paski.


Udka układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180 st. przez 90 minut.


Przez pierwsze 30 minut pieczemy pod przykryciem folią. Następnie folię ściągamy, dokładamy jabłka oraz ziemniaki i pieczemy pozostałe 60 minut.

Ważne jest, aby co jakiś czas smarować skórkę z udek wodą z solą! Dzięki temu będzie ona złocista i niezwykle chrupka! :)

Tak przygotowane mięso jest niesamowicie soczyste i miękkie! Udka i ziemniaki wspaniale przechodzą aromatem jabłka i czosnku, który unosi się po całym mieszkaniu :)



Ja podałam danie z gotowaną marchewką, na którą przepis już wkrótce!

Smacznego!!

aakuku

6 komentarzy :

  1. Jakoś nie mogę się przekonać do smaku kaczki... Ale ta wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) Pamiętam, jak się bałam gdy przygotowywałam kaczkę pierwszy raz... Oj, smakuje inaczej, tak ;) Ale zdecydowanie można ją pokochać ;)

      Usuń
  2. trafiłam jakoś przypadkiem na ten przepis i muszę przyznać, że kaczka wyszła genialna. ziemniaki i jabłka również. dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam
    Chciałabym bardzo zrobić tę kaczkę na święta. Chciałabym zapytać, czy przepis na gotowaną marchewkę jest już dostępny, czy ewentualnie mogłabym o niego poprosić? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam kaczkę wg przepisu, wyszła doskonała! Upiekłam mięso bez ziemniaków. Połączenie w marynacie: majeranku, cynamonu, startych jabłek, czosnku i miodu uważam za genialne. Polecam wszystkim. Pozdrawiam, Karola

    OdpowiedzUsuń