aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

niedziela, 13 grudnia 2015

Szpinakowe placuszki z kurczakiem, pomidorami i papryką

Placuszki wcale nie muszą być nudne i tłuste! Mogą łączyć wiele smaków i kolorów, jak dzisiejsze: pięknie zielone, szpinakowe placuszki z kurczakiem, pomidorami i papryką, z nutą czosnku i kminku mielonego. Ich przygotowanie zajmie Wam więcej niż 30 minut! I naprawdę warto tak zainwestować te pół godziny - placuszki są lekkie, zdrowe i przepyszne! ;)

Szpinakowe placuszki z kurczakiem, pomidorami i papryką 



Składniki:
1 filet z kurczaka
200 g mrożonego szpinaku
1 czerwona papryka
3 pomidory
4 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
2 jajka
1 szklanka mąki (ja użyłam żytniej)
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju kokosowego
przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, kminek mielony, słodka papryka

Mrożony szpinak dusimy na patelni. Kiedy zmięknie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połowy cytryny i doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. 

W misce ubijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli. Następnie dodajemy naprzemiennie mąkę i mleko, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Doprawiamy pieprzem i kurkumą oraz wrzucamy szpinak. Całość miksujemy i tym sposobem otrzymujemy mocno zieloną naleśnikową masę szpinakową.

Paprykę kroimy w kostkę i dusimy na jednej łyżce oleju kokosowego. Kiedy będzie już miękka, dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz 1-2 łyżkami kminku mielonego oraz słodkiej papryki.

Kurczaka kroimy w kostkę (dość drobną) i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut - mięso wrzucamy do wrzątku, po czym zmniejszamy moc palnika. 

Do przygotowanego zielonego ciasta naleśnikowego dodajemy paprykę z pomidorami oraz kurczaka. Całość mieszamy i smażymy małe placuszki na patelni używając 2-3 łyżek masy. Jeśli patelnia na to pozwala smażymy bez tłuszczu :)

Gotowe! :)


Smacznego! :)
aakuku

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz