Świąteczna atmosfera unosi się już w powietrzu i czuć ją wszędzie! W końcu wielkimi krokami zbliża się najpiękniejszy czas w całym roku - czas Bożego Narodzenia! Warto również się do niego przygotować w kuchni. Już najwyższa pora - ba! ostatnia chwila! - aby wstawić piernikowe ciasto! ;) Święta przecież pachną cynamonem i piernikiem! ;)
Świąteczny piernik długodojrzewający!
Składniki:
500 g mąki żytniej
500 g mąki pszennej
500 ml miodu wielokwiatowego
250 g masła
1 szklanka cukru
125 ml mleka
3 jajka
40 g przyprawy korzennej do piernika
3 łyżki kakao (prawdziwego, gorzkiego)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie tego ciasta z pewnością nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Później potrzebuje ono spokojnie leżakować w lodówce, w misce (np. szklanej), pod przykryciem (lnianą ściereczką). W tym czasie ciasto - które jak sami zobaczycie przygotowując je jest dość rzadkie - znacznie ztężnieje i tuż przed świętami idealnie nada się do rozwałkowania. Im więcej czasu damy ciastu, tym lepiej - około 5-6 tygodni. Tymczasem do Świąt pozostały jedynie 2 tygodnie! To nic! Po dwóch tygodniach piernik będzie równie pyszny! ;)
Rozpoczynamy od rozpuszczenia na małym ogniu miodu, cukru i masła, do otrzymania jednolitej, klarownej masy, której powinniśmy dać przestygnąć.
Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki: mleko, jajka, przyprawę do piernika, kakao, sodę oczyszczoną i stopniowo mąkę, stale mieszając.
To wszystko! Kiedy otrzymamy gładkie, ale jak już wcześniej wspomniałam - dość rzadkie jak na piernik, ciasto, przekładamy je do miski i przechowujemy w lodówce.
Kolejny piernikowy wpis jeszcze przed Świętami!
A w nim niezwykle aromatyczny, korzenny piernik oraz małe pierniczkowe ciasteczka, które również można wykonać z dzisiejszego przepisu!! ;)
A jak Wasze przygotowania do Świąt! ? :)
aakuku
Zapowiada sie pysznie. Ja już zamawiam kawałek pysznego piernika:)
OdpowiedzUsuń