aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

wtorek, 5 kwietnia 2016

Karmelowa tarta z kremem z kaszy manny

Ach, wiosna pełną parą! Wreszcie mogę usiąść na tarasie z filiżanką herbaty i pysznym, domowym ciastem oraz oczywiście dobrą książką! Sezon rozpoczęłam szybką i słodką (choć ma niewiele cukru!) tartą z pysznym karmelem i delikatnym, puszystym kremem z kaszy manny! Idealna słodycz i przekąska po ciężkim dniu :) 

Karmelowa tarta z kremem z kaszy manny



Na początek muszę Was przeprosić za tak dłuuuugą nieobecność! Pochłonęły mnie święta i wiosna, która zaciąga nas w każdej wolnej chwili do prac ogródkowych :) Wieczory są coraz dłuższe, a przyroda budzi się do życia po zimie, więc najwyższy czas na pierwsze wiosenne porządki w ogrodzie i przygotowywanie go do sezonu! :)

Na szczęście udało mi się w końcu znaleźć troszkę czasu, żeby przygotować wpis i sfotografować danie, co uwierzcie mi, nie zawsze jest takie proste :)

Na przeprosiny dzisiaj mam dla Was mega słodziutką i pyszną tartę! Może nie jest najlżejsza, ale każdy może sobie pozwolić na chwilę zapomnienia! :)

Składniki na ciasto:
1 żółtko
230 g mąki
40 g cukru pudru
130 zimnego masła, pokrojonego w kostkę
szczypta soli

Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier oraz pokrojone masło. Rozdrabniamy, łącząc składniki. Po czym dodajemy żółtko. Ugniatamy - najlepiej własnymi rękami (lub męża :)) gładkie ciasto.
Odstawiamy je do lodówki na godzinę, by odpoczęło.

Po tym czasie rozgniatamy w foremce na tartę, dokładnie dociskając również przy bokach. Pieczemy w temp. 200 st. przez 10 minut z obciążeniem (na ciasto dajemy kawałek pergaminu, a nim umieszczamy obciążnik - np. fasolę), a następnie kolejne 10 - 15 minut bez obciążenia, aby ciasto się pięknie zarumieniło.

Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu przestygnąć.

Masa z kaszy manny:
4 łyżki kaszy manny
1 szklanka mleka
ewentualnie cukier - do smaku
100 ml śmietanki kremówki

oraz karmel: gotowy lub przygotowujemy go gotując puszkę mleczka skondensowanego słodzonego przez około 2 godziny.

Schłodzony spód kruchy smarujemy gruuuubo karmelem :D

Następnie czas na przygotowanie kremu z kaszy! W tym celu gotujemy mleko. Polecam niewielką część mleka odlać do odmierzonej kaszy manny i dokładnie wymieszać - dzięki temu, zmniejszymy ryzyko powstania grudek :)
Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na gładką, puszystą i kremową masę. Dodajemy do ugotowanej kaszy manny (schłodzonej!!) i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na karmel na tarcie.

Posypujemy do dekoracji płatkami migdałowymi iiiii.... smacznego! :):)


aakuku

4 komentarze :

  1. Można zamiast kaszy manny użyć kaszy kukurydzianej? Jestem na diecie bezglutenowej :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie próbowałam, ale może być ciekawie :) Gdybyś tak eksperymentowała koniecznie daj znać :):)

      Usuń
  2. Jaka jest wielkosc foremki?

    OdpowiedzUsuń