Ryżowe brownie z gruszkami wygląda, pachnie i smakuje obłędnie! Jest wilgotne, mocno czekoladowe i lekkie, a jego słodycz podkręcają mięciutkie gruszki. Zestawienie idealne! Gdy spróbujecie raz - na pewno skusicie się jeszcze nie raz :)
Ryżowe brownie z gruszkami
Składniki:
125 g cukru
3 jajka
110 g masła
1 olejek waniliowy
40 g kakao
120 g płatków ryżowych błyskawicznych
3 łyżki mąki gryczanej
2 gruszki
2 łyżki cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
Gruszki w całości obieramy. W garnku zagotowujemy 1 litr wody z cynamonem i cukrem waniliowym, po czym wrzucamy gruszki i gotujemy 10 minut. Powinny być lekko miękkie, ale nie za mocno, gdyż będą jeszcze pieczone w piekarniku razem z ciastem.
Ugotowane owoce kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy wzdłuż w dość cienkie plastry.
Teraz czas na przygotowanie masy brownie!
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczone, ale chłodne masło. A następnie dodajemy olejek waniliowy, kakao oraz mąkę.
Płatki ryżowe przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Gotowe, dodajemy do masy brownie i mieszamy całość łyżką.
Przelewamy masę brownie do foremki, równamy. Na wierzchu układamy plasterki gruszki.
Pieczemy w temp. 175 st. przez 35-40 minut.
Smacznego! :)
aakuku
Co oznacza "brownie"?
OdpowiedzUsuńW skrócie brownie to wilgotne ciasto czekoladowe :)
UsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńBrownie w wersji dietetycznej, koniecznie muszę spróbować bo to moje ulubione ciasto. Z początku miałam problem, żeby upiec brownie idealne ale od kiedy korzystam z porad na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/
OdpowiedzUsuńzawsze udaje się. Znajomi i rodzina nazywają mnie mistrzynią brownie!